keuzes-keuzes-keuzes……over verpakken , marketing etc….

  Marketing en reclame
Dat marketing en reclame een vak apart is , dat weten hoop ik de meeste mensen wel. Eerlijk gezegd , ik heb er niet echt caes van gegeten. Wel heb ik er een mening over... Op you tube  circuleert een filmpje over marketing. In dit specifieke filmpje wordt pijnlijk duidelijk hoever marketing kan gaan maar ook hoe graag wij willen geloven hoe fijn, goed, mooi, eerlijk....het product is dat wij willen hebben. )


Soms ga ik naar een markt om mijn caesjes te laten proeven, het valt mij op dat vrijwel iedereen om mij heen mooie flyers heeft, banners naast of achter de kraam, allerlei marketing materialen. Mooie websites, professioneel gebouwd.... Prachtig allemaal natuurlijk. Maar heb jij je wel eens afgevraagd hoeveel dat allemaal kost? En wie dat betaald? Als ik een folder laat drukken en een website laat maken, dan moet ik dat natuurlijk betalen. Maar jij weet toch zeker wel dat ik dat dan doorbereken in jouw caesje...... Dus maak ik keuzes, ik heb een visitekaartje laten drukken op kraftkarton (maar toen ze op waren heb ik toch een goedkoop flyertje en visitekaartje laten drukken....een herdruk van het kraftkaartje werd ineens een stuk duurder!), ik probeer mijn facebook en instagram pagina's bij te houden, pruts zelf mijn website in elkaar(maar voor deze heb ik toch een beetje hulp gevraagd) en ga er van uit dat jij mij weet te vinden als je vragen hebt!
Presenteren
Ik struin regelmatig tweedehandswinkels af om te zoeken naar presentatiemateriaal, mooie kaasplankjes, stolpjes, bakjes om in te stomen, als je in mijn caeserij komt zul je zien dat ik veel spullen hergebruik ( de emmers van de kokosolie zijn perfect om cashews in te weken, in te fermenteren, rijstcaesmengsels in voor te bereiden, als een emmer om welke reden dan ook zijn tijd heeft gehad, functioneert ie nog een tijdje als vuilnisbak voordat ik het definitief wegdoe....)
Veel van de materialen en apparaten waar ik mee werk zijn gekregen of tweedehands gekocht, grote uitzondering zijn de vacumeermachine en de blender die ik toch nieuw heb gekocht nadat mijn tweedehandse het uiteindelijk opgaf. (voordeel van een magimix blender is dat je alle onderdelen die nog goed zijn gewoon kunt blijven gebruiken en ook dat elk onderdeel los na te bestellen is!)
Verpakken
Verpakken moet functioneel zijn. Vind ik. Dus ik zoek naar de verpakking die het beste past voor mijn caesjes. Toegegeven, ook ik ben gevoelig voor mooie verpakkingen. Soms koop je iets met een supermooie verpakking, maar wat doe je er dan vervolgens mee? Bewaar jij het? Het is en blijft afval, duur betaald vaak en niet altijd even milieuvriendelijk....
Inmiddels beschik ik over een mooi vacumeerapparaat en kan ik verpakken in plasticvrije vacumeerzakjes! Mijn folie haal ik uit Duitsland omdat ik in Nederland geen plantaardige folie kan vinden. Het werkt net als plastic folie, maar is toch wat minder schadelijk.
En voor de tempeh heb ik composteerbare gripzakjes gevonden. Soms is het een echte puzzel om het best mogelijke in te kopen. Maar ik vind dat wel belangrijk!
Als jij bij mij besteld en je eigen verpakking aanlevert..dan word ik daar nog blijer van! Dan maken we nog minder afval, alle beetjes helpen ;-)
Voor mij zijn de ingrediënten die ik gebruik voor mijn caes erg belangrijk! Omdat ikzelf te klein ben voor een keurmerk ( daar hangt ook een prijskaartje aan die jij als klant zou moeten betalen), koop ik alleen biologische ingrediënten. Ik vind het fijn als je dat zelf komt "inspecteren" . Binnenkort volgt een pagina met links waar je kunt zien welke merken ik gebruik en waarom ik soms voor bepaalde ingrediënten kies.