Vegan Caes

Welkom!

Hoe dit begon
In 2016 werd ik van de een op de andere dag van een flinke vleeseter, veganistisch. Dat was wel even omschakelen! Echt heel moeilijk vond ik het niet, ik leerde via internet veel dingen aan te passen en vond nieuwe producten om te gebruiken. 
Maar kaas.....ja dat was wel een ander verhaal! Er waren wel wat kaasalternatieven, maar heel erg lekker vond ik het niet. Dus ging ik op internet zoeken naar hoe anderen dat dan doen: wat vinden zij lekker en waar haal je dat dan? Er ging een wereld voor me open toen ik erachter kwam dat het best wel goed te doen is om zelf veganistische kaas te maken. Er zijn facebookgroepen waar recepten en ideeën uitgewisseld worden. En toen.... kwam ik een recept tegen van Martine van Haperen op www.vegetus.nl : rijstkaas! 

Eigen Caes
En die ben ik gaan maken, wat een geweldig recept! Inmiddels wordt deze kaas wereldwijd gemaakt en in ongelofelijk veel varianten! 
Zelf ben ik het recept gaan aanpassen naar mijn smaak, ik maak het met enkel biologische ingrediënten en in diverse smaken zoals met komijn, fenegriek, basilicum-knoflook. In het begin ook nog met allerlei andere ingrediënten, maar dat doe ik nu nog alleen op bestelling ( denk aan : sambal, pesto, walnoot, brandnetel-ui of iets anders dat je lekker vind...)
Inmiddels is het echt een uit de hand gelopen hobby geworden, want ik maak nu diverse soorten kaas, die natuurlijk geen kaas zijn, dus bij mij heet het Caes (met de C van Carla en de ae spreek je gewoon uit als aa dus fonetisch  is het .....kaas).

Nu maak ik bijvoorbeeld in de zomer vaak een lekkere Fetarijstcaes op olie. Standaard maak ik Cashewroomcaes in diverse smaken ( Italiaanse kruiden, 4-seizoenen peper, zwarte knoflook en nog een aantal) en Caesin. Caesin is ook Cashewroomcaes maar dan met verse knoflook, olijfolie en diverse kruiden, hij lijkt behoorlijk op een beroemde Franse ;-)
Verder maak ik ook Nozza, lekker om een caprese mee te maken maar zeker ook geschikt op de pizza hoor! 
Linzencaes is een caes die ik zelf ontwikkeld heb en is vrijwel altijd op voorraad. 
Naast caes maken voor klanten blijf ik ook experimenteren, nog steeds op zoek naar een manier om oude kaas te kunnen maken( dit is toch een soort van ultieme uitdaging! ik mis niet veel maar die zoutige brokkelige structuur en smaak van hele oude kaas!! ), maar ook experimenten met Schimmelcaes, met nieuwe ingrediënten zoals bonen en linzen, en met voor mij nieuwe maar in de zuivelindustrie oude technieken van melk stremmen en daar caes van maken.  
Ook veel experimenten met fermenteren (kombucha, kimchi,miso) en tempeh is wat ik graag doe. Binnenkort komt daar natto maken bij. Voor mij is de uitdaging erin om het dan net even anders te doen, dus geen tempeh en natto  van soja, maar juist van andere peulvruchten. Of geen kombucha van thee, maar van koffie met chaga bijvoorbeeld...
Mensen (ik volg velen via sociale media) , internet en boeken vormen een oneindige inspiratiebron!
Ik vind het altijd leuk om te laten kijken en proeven , het is wel handig om even te laten weten dat je komt, dan weet je zeker dat ik er ook ben! (ik ben heel vaak aanwezig, maar niet op vaste tijden en het kan zijn dat ik of heel druk ben, of net weg moet. Het zou jammer zijn als je dan net voor een dichte deur komt! op de contact pagina zie je hoe je me kunt bereiken!

Voel je welkom! 
Carla